Kulturchock!

Under veckan som gått har jag hunnit med en hel del. Jag har sett det mesta av turistmagneterna i D.C ( The Capital, Vita huset, Lincoln, World War memorial m.m) Jag är förvånad över hur vackert det är här, känns inte alls som en storstad, utan ganska mysigt faktiskt. Innan man tar en sväng med bilen vill säga, då börjar man på något sätt förstå hur enormt stort det är, och trafiken här är allt annat än mysig. Häromdagen kom jag och Therese körande väldigt lugnt runt ett Mcdonaldshörn. Då kommer det en bil i jättehögfart från andra hållet och båda tvärnitar. Han slänger sig på tutan och håller på den i cirka 30 sekunder samtidigt som han skriker. Jag trodde ju såklart att det var jag som gjort fel, kanske att jag kört mot enkelriktat eller något, så jag vinkar förlåt åt han och ser verkligen jätteledsen ut. När vi går ut ur bilen kommer det fram en snubbe som har sett alltihop och säger att det verkligen inte var mitt fel, han hade tagit registreringsnumret och tyckte vi skulle ringa polisen, han kunde vittna! Vi tackade för detta men sa att nej, vi behöver nog inte ringa polisen. Såhär i efterhand kanske man skulle gjort det, vi är ju ändå i stämningarnas land, kanske att man kunde tjänat en hacka. Jag och Therese har iallafall gjort upp en deal att vi ska dela lika på alla stämningar vi kommer dra in. Då kanske vi har råd med ett par Jimmy Choo's!

Jag har även hunnit med att skaffa ett bankkonto och ett social security number. Ibland tror jag att det hade vart enklare att komma hit och nästan inte förstå någon engelska alls. Nu tror värdföräldrarna och alla andra man frågar efter vägen, beställer mat utav o.s.v. att man är smått efterbliven när man inte riktigt förstår vad de pratar om eller när de ska förklara något. jag förstår ju precis vad de säger, men att få in i huvudet att de faktiskt menar allvar med att barnen tar en ny pyjamas varje dag eller att varan aldrig kostar det som står på prislappen eftersom det tillkommer tax, det har jag lite svårt för. Bara för att jag pratar deras språk så har jag inte samma värderingar och vanor. Men det här är ju deras värld och det är ju upp till mig att anpassa mig och det ska jag verkligen försöka göra.  

När vi var på orientation i NY sa våran lärare att alla som åker till ett nytt land kommer förr eller senare att hamna i en kulturchock, för att sedan kunna anpassa sig till det nya landet. Det var typ det löjligaste jag hört, men hon hade så jäkla rätt. Efter två veckor så insåg jag att jag inte var här på semester som det tidigare kännts som, utan att jag faktiskt ska bo här. Vilken chock! Haha:) Vad gör man åt det? Jo, man tar med en kompis, som också just då bara störde sig på allt som har med USA att göra och åker till ett enormt köpcenter och bara handlar massa saker. Helt plötsligt kändes USA som ett väldigt bra land igen, shoppingen är fantastisk!

Idag är jag totalt ledig, kvällen spenderades igår i Georgetown, på samma uteservering som John F Kennedy friade till sin Jackie. Inte lite häftigt!;)



Vardag?


Japp, nu börjar jag komma in i familjens rutiner och det funkar rätt bra. Det är verkligen fullt upp hela tiden men jag kan knappast påstå att jag slitit ut mig, ska börja på riktigt nästa vecka som jag har förstått det.

I tisdags fyllde jag år och då firade de mig med tårta. Supergod chokladtårta blev det. Jag fick en karta och en guidebok över Washington och presentkort på bio, väldigt snällt av dem!
Samma dag hade jag en körlektion. Jag har aldrig varit så rädd i trafiken, läraren pratade knappt någon engelska, plus att han stammade, vilket gjorde det väldigt svårt att höra vad han sa.. Men han pratade på iaf, stannade mig mitt i en trafikerad korsning och tog över ratten och gjorde en U-sväng, skrek att jag förstörde hans växellåda när jag körde lite eco(växklade direkt från 2:an till 3:an) och sa att vi svenskar körde fruktansvärt dåligt överlag. Bilen var minst 15 år gammal och hackade sig fram. Vad hade det gjort om jag pajade hans växellåda lite till? Han hade ingen aning om vart vi skulle eller vad gatorna hette. Anledningen till att jag hade körlektion var för att jag skulle lära mig hitta till barnens simlektioner, fotbollsträningar o.s.v. Behöver jag säga att vi inte hittade någonstans? Lektionen var 2 timmar lång, det skulle ta typ 10 minuter att ta sig till simhallen. Jag berättade för min värdmamma vad som hände och hon skulle ringa och klaga. Nöjd var jag då, hoppas han får sparken!!

I går kom Therese, en svensk tjej jag träffade i New York och hämtade upp mig, sen åkte vi in till Georgetown och gjorde stan lite. De har redan börjat förbereda sig för Halloween här och jag skojar inte när jag säger att de har ALLT, och man kan klä ut sig till precis vad som helst.
 En rolig grej när vi skulle käka var att vi hade fått en rabattcheck på 50 %, det var liksom en italiensk buffe så man fick ta hur mycket man ville, och det kostade bara 6 dollar, trodde vi. Så med rabattkupongen skulle det alltså kosta 3 dollar, lyckan var total! Vi plockade på oss så mycket mat vi bara kunde och gick sen för att betala. Saken var den att det kostade 6 dollar per "typ 3 hekto". Vi köpte alltså mat för 15 dollar var. jaja, tänkte vi, det blir ju inte så farligt ändå, 7,5 dollar liksom.. vi räcker fram våra rabattcheckar och får då betala 14,50. Det var 50 Cents rabatt, inte 50 procent! Hahaha så komiskt! Det var i allafall värt det och det var en helmysig dag, så skönt att få prata svenska!

Idag var dagen då jag fick köra Saaben för första gången. Jag, Vera och Nina (också au-pairer, från tyskland och österrike) bestämmer oss för att åka till ett college i närheten för att se om det fanns några sent startande kurser. egentligen har terminen redan börjat. Med Veras gps inkopplad åker vi mot vad vi tror är rätt destination,
det tar ungefär 40 minuter på grund av att det överallt är massa skyltar där man inte får svänga, så man måste åka förbi och sen vända och komma tillbaka.. När vi väl kommer fram så är det verkligen så fel, det visar sig att det finns 2 Adrian Streets i Washington. Vi orkade inte leta så vi åkte till ett annat universitet, som ligger mitt i Georgetown, som är lite av överklassområdet här. Det var ett gigantiskt Campus och det var häftigt att se..vet inte om jag ska gå där men tog med mig lite broschyrer och sånt. På väg hem från detta inträffar det som inte får hända, mitt i rusningstrafiken får jag kärringstopp vid ett rödljus, i en uppförsbacke. Eftersom att det är en Saab så måste man ha i backen när man startar, vilket jag visste, Men jag fick en släng av panik så vi kom inte därifrån. Folk tutade och skrek och jag fick verkligen inte igång bilen. Då stannar det en kille brevid och frågar om vi behöver hjälp, ja tack!! han parkerar sin bil och går för att hjälpa oss. Folk fortsatte att tuta och han ställer sig och skriker: JACKASS!! Can't you see they're stuck, IDIOT!! till varenda bil som tutade. Han satte sig i bilen och körde in den till kanten. Hahaha fyfasen vad pinsamt, jag kände mig verkligen helt blåst! Undrar om Washington Post har typ dagens ros, han borde verkligen få en!

I morgon och på lördag är det partyparty i huset, nej kanske inte, men de firar nytt år! Det ska bli spännade!





Min birthday-cake
Birthday-cake


Therese är fruktansvärt nöjd över sin bil, den är verkligen.. speciell, aldrig sett något liknande!


Frossar i Italiensk mat! De skyskrapor man ser i bakgrunden ligger i Virginia, vi sitter i D.C och jag bor i Maryland, 10 minuter därifrån. Förvirrande?



Om man känner för att klä ut sig till en Taco, Hot dog eller tepåse så är det klart det finns maskeraddräkter till det


Nina och Vera på campus!


Bilder


New York


Nathalie - Nöjd polis - Frida

Allting är liksom större...

Swedish Crew


Update

Kära läsare, nu är jag framme hos min familj i Washington, kom hit i fredags, än så länge funkar allt bra. Barnen är än så länge väldigt gulliga, hoppas det håller i sig! 
Dagarna i New York var helt sjukt roliga. Vi fick lära oss mycket intressant(?) på våra föreläsningar. Typ:

·         Om du går på gatan och en person plötsligt ramlar ihop måste du först ha denne personens tillåtelse för att hjälpa till. Annars kan han eller hon stämma dig!

·         DON’T  SHAKE THE BABY!!!

·         För de allra flesta amerikaner är det otänkbart att bo ihop eller sova i samma rum om man inte är gifta!

·         Det är bättre att barnen kissar på sig eller att kissa i bilbaksätet än kissa utomhus.

Jag kan rabbla upp så mycket mer men efter bara en vecka här kan jag konstatera att det finns ingen gräns för hur nojjig man kan bli.  

Jag blir väldigt glad av alla kommentarer, ni är duktiga! Eftersom jag vet att vissa av mina läsare (nämner inga namn) intresserar sig för vad jag får för mat så kan jag berätta att hotellet hade väldigt bra mat. Pizza, tacos, kycklingvingar och rostad potatis. Den enda måltidsdryck som fanns till detta var Cola. Har precis ätit en Sprinkled Donut, den var med choklad och strössel.  Oroa er inte, jag ska inte fortsätta såhär, tror jag… men man måste ju testa allt i börjanJ Familjen äter nyttigt för att vara amerikansk, tror jag:P De har hur mycket frukt som helst hemma och det är inga äpplen och päron utan typ meloner, jordgubbar, björnbär, persikor och ananas, så gott!

I torsdags kväll åkte vi in till Manhattan, det var så häftigt, kändes som en dröm alltihop. Alla platser man sett på TV och film, så overkligt.  Vi åkte upp till Top of the Rock, skyskrapan som står brevid Rockefeller center. Jag kan inte ens beskriva den utsikten. Var man än tittade så såg man inget slut på alla skyskrapor och flashiga byggnader. På Ground Zero lyste det jättestarka lampor upp i luften, mäktigt! Sen hann vi även med Times Square där vi inhandlade snygga ” I Love NY” t-shirts, en titt på frihetsgudinnan och en tur längs fifth avenue, där alla statusaffärer ligger.  Vi gick aldrig av bussen och in i någon affär där, vi är ju fattiga au-pairer, men häromdagen var vi ett köpcenter nära hotellet. Victoria’s Secrets, GAP och Forever 21! Jag tror inte det är svårt att bli shopaholic här!

Lotta jag ångrar mig att jag tog med så mycket kläder, jag skeppar snart hem en resväska med gamla kläder till dig så jag kan köpa nya;)

Just det, jag är ju svensk så jag måste ju skriva hur vädret är. Det är underbart, 25 grader sol! Hoppas ni har det lika fint hemma!

So long!


 

 

 

 


The Big Apple

Nu är jag framme i USA, och det känns så jäkla bra! Flygresan gick bra och jag är nu fotad, fingerscannad och incheckad på hotellet. Det är väldigt fräscht, över förväntan. Har precis tagit ett dopp i poolen med de svenska tjejerna efter att ha ätit middag och fått väskorna bärda till mitt rum, I like it!

Jag delar rummet med två Thailändskor, väldigt trevliga och glada tjejer som just nu är på rymmen. När jag kom tillbaka efter middagen hängde det en lapp på dörren. Kul tänkte jag! Problemet var bara att den var på thai så jag förstod ju inte. 2 sekunder senare knackar det på dörren, jag reflekterade inte över att hon inte själv öppnade utan bara släppte in (vem jag trodde var min rumskamrat) och började babbla på om att någon varit här och hängt en lapp på dörren till henne. Hon tittade väldigt konstigt på mig och så sa hon sedan att hon inte bodde här utan att det var hon som hängt lappen på dörren för att hon letade efter dem! Pinsamt, hoppas hon inte springer iväg till mina riktiga rumsvänner och skvallrar! De var faktiskt väldigt lika.

Just det, en fruktansvärt rolig sak. När vi kom fram här för några timmar sedan blev vi välkommnade av hon som ska hålla i den här Orientation. Hon delade ut lite T-shirts och sånt. Sen skulle vi precis gå och hon säger " hold it, I almost forgot" och delar ut handsprit, mot svininfluensan. Hahahaha, vi bara brister! Jag ska nog ta och smörja in händerna nu och sen gå och lägga mig.


3 September


Idag har jag varit extremt duktig och effektiv. Jag vaknade i morse och kände att jag kanske borde göra något åt mitt ris till hår. När jag kommer på att jag behöver klippa mig så är det verkligen akut, kan ju inte vänta en hel vecka. Drop-in<3
Frisören startade dagen bra men någon som toppade den var Farmor när hon bjöd mig och David på världens godaste äppelkaka. Proppmätt åkte jag hem och slängde i en tvättmaskin samt lagade middag, Saras Speciale-köttfärsås fick det bli. Pappa var nöjd - jag var stolt:) 

Sedan har jag även hunnit med att gymma med Carro, tredje gången den här veckan. Gratisvecka<3

Nu sitter jag hemma hos Caroline som tycker att jag är en värdelös bloggare. Men övning ger färdighet, dessa 6 rader har hittills tagit mig 20 minuter att skriva. Det är därför, kära läsare som jag inte uppdaterar så ofta, då skulle jag sitta vid datan 24/7!  



Nu åker Sarri, Barri och Sörri till stan för ikväll blir det Music-Quiz på Harrys:)

Be careful out there!


RSS 2.0